Prietrž mračien poškodila miestne komunikácie a zaplavila domy

29.06.2009 Kežmarok

Kežmarok 29. júna (TASR) - Prietrž mračien, ktorá sa dnes prehnala časťou okresu Kežmarok, spôsobila nemalé škody.
V Kežmarku, Spišskej Belej a obci Ľubica vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity. Krátko pred 16. hodinou zasadla obvodná povodňová komisia.
\"Uvidíme, ako sa bude vyvíjať situácia ďalej. Kritický stav začína byť aj v obciach Holumnica a Jurské, \" povedal pre TASR prednosta Obvodného úradu životného prostredia v Kežmarku a predseda obvodnej povodňovej komisie Ján Tropp. Dodal, že veľká voda si vyžiadala v Červenom Kláštore aj ľudský život, keď sa na rieke Dunajec rozbila plť so skupinou turistov.
Na otázku o predbežných škodách Tropp konštatoval, že zatiaľ sú poškodené miestne komunikácie v oblasti Kamennej bane v Kežmarku, na Továrenskej ulici pri Tatraľane, v Spišskej Belej smerom na Bušovce, v Ľubici voda zaplavila aj rodinné domy.
V podvečer už boli jednotlivé úseky ciest prejazdné. Krátko po prietrži sa však vytvárali na ceste I/67 za Kežmarkom kolóny vozidiel. Tí, ktorí sa snažili kritické úseky obísť cez Vysoké Tatry, narazili pred odbočkou na Mlynčeky na zosuv pôdy a zaplavenú cestu. Na miesto prišli hasiči i policajti, ktorým sa po krátkom úsilí podarilo úsek sprejazdniť.
Plné ruky práce mali majitelia rodinných domov v lokalite Kamenná baňa v Kežmarku, kde prúd vody a bahna, ktorý sa valil od záhrad na kopci, strhol alfalt na miestnej komunikácii, naplavil na cestu kamene, bahno a štrk. Voda sa dostala aj do suterénov niektorých domov. \"Keby ste boli prišli pred takou pol hodinou, videli by ste, až kam siahala voda. Sme na kopci, takže k nám sa nedostala, ale susedia majú plno vody v záhrade i v suteréne. Aj na dvore pekárne tu vedľa je plno bahna, \" povedala jedna z miestnych žien. Ľuďom, ktorí upratovali z garáže a dvorov naplaveniny, veľmi do reči nebolo.
 

Vyberte región